Monthly Archives: Mayıs 2016
Bursa Satranç’tan Yalova Çıkarması (1.lik Kupası Bizde)
14-15 Mayıs 2016 tarihinde yapılan ve Bursa’dan da oyuncuların katıldığı YALOVA 19 MAYIS GENÇLİK VE SPOR BAYRAMI SATRANÇ TURNUVASI’na 2006-2007 doğumlular kategorisine 2 sporcu 2008-2009 doğumlular kategorisine ise 3 sporcumuz olmak üzere toplamda 5 sporcuyla katılıp bir birincilik kupası ve 3 madalyayla Bursa’ya geri döndük. Derecelerimiz şöyle:
2006-2007 doğumlular kategorisi:
Oğuz ANITSOY 6. olarak madalya
Raif ege MOLLA 8. olarak madalya
2008-2009 doğumlular kategorisi:
Ediz GÜREL 1. Şampiyon (7/7 tüm maçlarını aldı)
Ege ŞAHİNGÖR 8. olarak madalya
Kağan Emre DEMİRCİ 17. olarak turnuvayı tamamladılar.
Sporcularımızı canı gönülden tebrik ediyor ve başarılarının devamını diliyoruz.
Satrançta Yapılmaması Gereken 10 Hata
Evet hepimiz satrancı seviyoruz. Kimimiz onda sonsuz olanaklar olmasını, kimimiz rekabetçi doğaları yüzünden kimimiz de satrancın şanstan çok yeteneğe ve çalışmaya dayalı olmasını seviyoruz.
Ama bazen bazı hatalara düşüyoruz ki bunları gerçekten yapmak istemezsiniz. İşte buradalar. Bakalım bazıları size tanıdık gelecek mi?
1. Para ödülü kazanmak için satranç oynamak
Bazı insanlar satranç turnuvalarında para kazanmak için satranç çalışırlar. Ama şunu unutmamak gerekir ki satranç için tutkunuz yoksa başarılı olamazsınız. Büyük para ödüllü turnuvalar beraberlerinde büyük rekabet de getirir. Eğer büyük bir hayal kırıklığı yaşamaya hazır değilseniz hiç böyle turnuvalara katılmayın derim ben. Satranç için para asla bir motivasyon olmamalıdır.
2. Kaybettikten sonra satrancı bırakmak veya ara vermek
Başarısız oldun diye pes etmek hiç de mantıklı bir davranış değildir. Herkes oyun kaybedebilir. Bu gayet doğal. Kasparov, Fisher veya Tal kaybettiğinde bıraksalardı şimdi kimse onları tanıyor olmayacaktı. Satrançta kaybetmen senin için daha çok çalışman gerektiğin yönünde faydalı bir işaret olmalıdır. Bu kayıplar size daha çok çalışmak ve sonraki oyunda daha iyi olmak için bir motive sağlamalıdır. Kayıplara bu açıdan bakarsanız başarılı olursunuz
3. Bir maç için çok fazla stres yapmak
Bazı oyuncular oyunun öncesinde ve oyun sırasında çok fazla stresli olurlar. Stres oyununa negatif ve yıkıcı bir etki yapar. Panik halindeyken oyunun kontrolünü eline alamaz, zamanı iyi kullanamayıp, pozisyonlara odaklanamazsın. Yüksek seviye satranç oynamak istiyorsun oyunun sonucunun düşünmeyi bırakıp sadede oyuna odaklanıp keyif almalısın. Dostça bir oyun oynadığın oyunlar gibi olmalıdır oyunlara bakış açın.
4. Başarısızlıklar için başkasını suçlamak
Satrancını geliştirmen için ilk önce kendine karşı dürüst olup başarısızlıklarının sorumluluğunu üstlenmelisin. Kaybettiğinde uykusuzdum, konsantremi bozdular vb bahaneler üretmeyi bırakmalısın. Bunun yerine kaybetmenin gerçek nedenini bulmaya odaklanmalısın.
5. Hatalarından öğrenmemek
Başkaları hata yapsa ve biz öğrenseydik muhteşem olurdu değil mi? Ama ne yazık ki satranç makinesi böyle işlemiyor. Örneğin yedinci ve sekizinci yatayların önemini veya açılışta taş geliştirmenin ne kadar mühim olduğunu oyun kaybetmeden anlamamız pek de mümkün değil. Oyununuzu çok geliştirecek olan kayıp oyunların analizini yapmayı unutmayın.
6. Satrancı her şeyin önüne koymak
Bazı insanlar için satranç her şeyden önce gelir. Aile, sağlık, yaşam, sorumluluklar… Tüm bunlar ikinci planda kalırlar. Her alanda olduğu gibi satrancın da sizi tüketmesine izin vermeyin. Belirli periyodlarla satranç çalışmak iyidir ama abartıp hayatın merkezine satrancı da yerleştirmeyelim.
7. Nasıl çalışacağını bilmemek
Satranç çalıştıkça ustalaşacağımız doğru. Ancak ne çalışacağını bilmek de mühimdir. Örneğin satranç tarihi hakkında okuduklarının oyununa bir faydası olmaz. Ya da sadece sicilya savunmasının 25 farklı devam yolunun 20 derinlikte incelemen de daha iyi bir oyuncu olmana yardımcı olmaz. Eğer rakibin d4 oynarsa tüm o bildiklerin sana yardımcı olamayacaktır. Fakat eğer zamanının bir kısmını taktik çözmeye, bir kısmını kendi oyunlarını analiz etmeye, bir kısmını oyun sonu ve bir kısmını da açılışları incelemeye ayırırsan çok daha hızlı ilerlemeye başlarsın.
8. Bir çok satranç kitabı alıp hiçbirini okumamak
Satranç kitapları seni daha iyi oyuncu yapmak üzerine içlerinde değerli bilgiler barındırlar. Fakat bu ancak sen onları okur ve çalışırsan mümkün olur. Bir satranç kitabı önce okunur, fikirlerinin üzerinde düşünülür ve son olarak da edinilen bilgiler tahtada uygulanır. Bir çok insan satranç kitabını notasyonları ve diyagramları atlayarak sadece okur. Bu keyifli olabilir ama satrancına büyük katkılar sağlamaz.
9. Oyundan çok UKD veya Elo için kaygılanmak
Bazı oyuncular oyunu kaybetmekten çok puan kaybetmekten korkarlar. Puan sadece senin kuvvetin hakkında bir tahmindir. Oyun sırasında senin veya rakibin puanı oyununu etkilememelidir.
10. “Ben her zaman haklıyım” bakış açısı
Bu bakış açısı satrançta ilerlemeni durdurur veya çok yavaşlatır. Gelişmenin bir diğer anahtarı da kendi hatalarının özeleştirisini yapmaktır. Eğer kötü bir açılıştan dolayı oyunu kaybettiysen bunu anlayıp o yönünü geliştirmeye odaklanmalısın. Ya da her ne sebepten yenildiysen bunu keşfederek üzerine çalışmalısın.
Bir Büyük Usta Gibi Hesap Yapmanın Yolu
Bir çok satranç oyuncusu oyunda hesaplamalarını yaparken güzel hamleleri gözden kaçırabiliyor ya da hesaplamaları yanlış yapabiliyor. Neticede stratejileri bir yerde çöküyor ve sonuç hüsran. Peki büyük ustalar bunu nasıl başarıyor? Bunun için sizlere 5 temel ve etkili yolu adım adım göstereceğiz. İşte buyrun;
1. Adım: Ne zaman ve neyi hesaplayacağını bilmek
Belki de en önemli adım budur. Hesaplamaya ne zaman ihtiyacımız olup olmadığını bilmeliyiz. Birçok oyuncu basit hesaplamaları yapıp en iyi devam yollarını bulamaz.
Hesaplamayı ne zaman yapacağımızı bilmek çok önemlidir. Aksi taktirde gereksiz zaman harcayıp kendimizi tüketiriz. Güçlü ve zayıf oyuncuların arasındaki temel fark ne kadar derin hesaplamalar yaptıkları değildir. İki oyuncu arasındaki temel fark oyunun hangi aşamasında hangi hamleyi hesaplamaları gerektiğini bilmeleridir.
Neyi ne zaman hesaplayacağımızı bilmenin genel geçer bir yolu yok. Fakat size hangi hamleleri hesaplamanız gerektiğini anlamanız için bazı öneriler vereceğiz.
a) Kendi şahın tehdit altındayken atağı sonlandırana kadar; ve rakibin şahı tehdit altındayken de atağı sürdürmenin yolunu bulana kadar hesaplama yapmalısın.
b) Birçok aletin veya piyonun saldırı altındayken kazancı bulana veya taşlarını korumanın yolunu bulana kadar hesap yapmalısın.
c) Pozisyon karışıkken ( taş değişimleri, piyon yapısı değişiklikleri ve sadeleştirme gibi) kendin için en faydalı yolu bulana kadar hesaplama yapmalısın.
2. Adım: Aday Hamle Bulmak
Neyi ne zaman hesaplama işini çözdükten sonra sıra aday hamleyi bulmaya geldi.
Aday hamleler seni büyük olasılıkla en iyi sonuca götüren, çoğunlukla konumsal, sezgisel ve mantıksal değerlendirmelere dayanan hamlelerden oluşur. 3-4 tane aday hamle bulmak iyidir.
Hesaplama yeteneğin ve vizyonuna bağlı olarak sağlam aday hamleler seçebilirsin. Hesaplama yeteneğini geliştirmek için ise taktiksel ve konumsal egzersizler yapmalısın.
3. Adım: Pozisyonun Değerlendirilmesi
Aday hamleleri belirledikten sonra nihai pozisyona ulaşmış oluruz. Hangi hamlemizin daha iyi olup olmadığına karar vermemiz ve yapacağımız hamlenin bizi tahtada başarıya götüreceğine emin olmamız için pozisyonları iyi değerlendirmeliyiz.
Burada pozisyonu değerlendirmek zordur çünkü tahta üzerinde dizerek çalışmıyoruz. Görselleştirme yeteneğimiz ve vizyonumuz hesaplamadaki başarımızı direkt etkiler.
4. Adım: Eleme Yönteminin Kullanılması
Hayatımızı kolaylaştırmak için hamle ve varyasyon sayısını azaltmak önemlidir. Hesaplamaya başladıktan sonra zaten içinde başka problemler gördüğünüz devam yollarının üzerinde durmaya gerek yoktur. Zamanı tasarruflu kullanmalıyız. Kötü hamleleri eleyerek en iyilerini tutmalıyız.
5. Adım: Nihai Kararın Verilmesi
Muhtemelen en kolay adım budur. Analizlerine eleştirel gözle bakıp oynamak için en iyisini seçmelisin. Aynı kalitede iki hamle bulursan sezgine göre ve fazla da düşünmeden birini seçebilirsin. İlla mükemmel olması gerekmiyor birini seçmelisin.
Legal Matı
Beyaz oynar ve iki hamlede mat eder
Bu konum Legal Tuzağı olarak bilinir. Fransız satranççı François Antoine de Legall de Kermeur (1702–1792) adına ithaf edilmiştir.