Planlı hareket etmenin önemini ve gerekliliğini kavratır.
“Kendine güven” duygusu geliştirir.
Sistemli ve disiplinli çalışma ile başarılı olabileceğini görür.
Mücadeleci bir ruh yapısına sahip olmanın gerekliliğini benimsetir.
Çocuklarda zeka gelişiminin en yoğun olduğu dönem 3–11 yaş aralığı olup bu dönemlerde beyin gelişimine çok dikkat edilmelidir.Satranca başlamak için doğru yaş aralığıdır.Ancak çocukların çok küçük olduğu bu yaş grubunda yapabileceği zihinsel aktiviteler bir hayli kısıtlıdır.
Zihin gelişimi için beyni zorlamak gerekir, işte satrancın önemi burada ortaya çıkar. Matematik bilimi de zeka gelişimine destek olan kıymetli bir eğitimdir ancak bu eğitim için çocuğun belli bir yaşa gelmesi gerekmektedir. Matematik biliminin en büyük amacı insanlara analitik düşünmeyi öğretmesi ve problem çözümünü belirli tekniklerle sistematiğe dönüştürmesidir.
Genellikle matematiği seven ve başaran çocuklar, satrancı da severler. Küçük yaşlarda satranç öğrenip seven çocuklarda ise bu sıra yer değiştirmektedir. Matematik eğitiminin ileriki yaşlarda kazandırdığı olumlu özellikleri çocukların küçük yaşlarda satranç sayesinde kazanmaları da mümkündür.
Beynin çalışması konusunda yapılan önemli araştırmaların sonuçları bir hayli endişe vericidir. İnsanların büyük bir bölümü beyin potansiyelinin ancak % 6-7’sini kullanabilmektedir. Kullanılmayan hücreler, 6–7 ay gibi kısa bir sürede ölürler.
Çocuklarda moda olan dikkat dağınıklığı için satranç çok faydalı olup, dikkat toplamayı satranç, oyun havasında çocuğa öğretmektedir. Çocukların satrancı sevmesi için özel bilgisayar programları da hızla artmaktadır.7–8 yaşına kadar satrancın genel ilkeleri öğrenilebilir. Satranca özel yeteneği olan pek çok çocuk ise daha 5- 6–7 yaşında iken hatırı sayılır düzeyde oyuncu olabilmiştir.
Satranç ,doğru ve çabuk düşünebilmeye yardım eder.
Yakın dostluklar kurup daha çok sosyalleşmeye ve sosyal yaşamının zenginleşmesine yardımcı olur.
Sabırlı ve ölçülü karar vermeyi sağlar.
Kurallara ve rakibe saygılı olmayı, sportmenliği ve centilmenliği tecrübe ettirir.
Stratejik düşünmeyi ve mantık kurallarını öğretir.